H-rappia ja suppia uimarin turvaksi

posted in: artikkelit | 0

Älä ui yksin! Tätä ohjetta toitotetaan kesän koittaessa kaikille uimareille. Ohje on hyvä, mutta jos muita uimareita ei sattumalta ole tulossa mukaan, kuka silloin seuraksi? Valmista maistuvat eväsleivät, keitä termariin kahvit ja houkuttele veneeseen, kanoottiin tai SUP-laudalle saattajaksi puolisosi, vanhempasi tai kaverisi.

Soutuvenettä ja SUP-lautaa  varustetaan uimareiden turvaksi.
Soutuvenettä ja SUP-lautaa varustetaan uimareiden turvaksi.

Käy saattajasi kanssa läpi pelastusohje, jonka Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto on nimennyt H-RAP-säännöksi:

  • H – HÄLYTÄ apua eli tee pelastustilanne näkyväksi, huuda rannalla olijoille tai muille vesillä liikkujille, että pelastus on aloitettava. Jos olosuhteet ovat vaikeat, pyri saamaan apua lähelläolijoilta, pyydä soittamaan tai soita itse hätänumeroon 112 ennen kuin aloitat varsinaiset pelastustoimet.
  • R – RAUHOITA pelastettavaa kertomalla, että apua on tulossa. Rauhoittele myös itseäsi, jotta voit toimia järkevästi.
  • A – heitä pelastettavalle APUVÄLINE eli jokin kelluva esine. Se voi olla ämpäri, kanisteri, kelluntaliivit tai varsinainen pelastusväline, esimerkiksi pelastusrengas.
  • P – PELASTA eli lähesty pelastettavaa ripeästi. Ojenna tai heitä apuväline pelastettavalle. Pyri pitämään apuväline itsesi ja pelastettavan välissä. Auta pelastettava rantaan, tee tarvittavat ensiaputoimenpiteet ja toimita tarvittaessa jatkohoitoon.

On tärkeää, että pelastaja pyrkii pysymään veneessä/kanootissa/SUP-laudalla eikä hyppää veteen pelastettavan avuksi. Jos pelastaja joutuu toimimaan vedestä käsin, hänen on pyrittävä aina pitämään pelastettavan ja itsensä välissä pelastusväline.

Vene/kanootti/SUP-lauta on varustettava pelastusrenkaalla tai muu muulla pelastusvälineellä. Yksinkertainen pelastusväline syntyy keskikokoisesta kanisterista: laita kanisteriin litra vettä, sulje korkki tiiviisti, kiinnitä kanisteriin pitkä naru, sido narun toinen pää veneeseen/kanoottiin/SUP-lautaan. Myös uimarinpoijut ja kuivapussit kelluttavat, mutta niitä on vaikea heittää pidemmälle.

Sen lisäksi, että saattaja veneessä luo turvaa ja rauhoittaa uimaria, veneestä on kätevä antaa uimarille juomaa ja ruokaa. Uimari voi myös huilata esim. krampin sattuessa pitämällä kiinni veneen/kanootin/SUP-laudan reunasta.

Uimari on saateltu turvallisesti SUP-laudalla lenkin loppuun.
Uimari on saateltu turvallisesti SUP-laudalla lenkin loppuun.

SUP-lauta on käytännön kokemuksen pohjalta osoittautunut kätevimmäksi välineeksi avovesiuimaria saattaessa. SUP-melonnassa mela liikkuu lähellä lautaa ja laudalla on helppo meloa lähellä uimaria ilman, että joutuu varomaan melan saati airojen osumista uimariin. Lautaa on nopea ja helppo kääntää uimarista poispäin ja takaisin. SUP-lauta mahdollistaa mainiosti. saattajan liikkumisen seisomasta polvilleen ja siitä edelleen istualleen ja takaisin vaivattomasti, mikä tekee uimarin huoltamisesta ja auttamisesta vaivatonta.

Voi käydä niin hyvin, että saattajaksi kutsuttu henkilö innostuu uimarin saattamisesta ja SUP-melonnasta niin, että suppailusta tulee saattajalle uusi harrastus ja uimari saa vesille vakituista seuraa. Saattajan on syytä aina hyvä muistaa oma turvallisuutensa eikä ryhtyä liian haastaviin pelastustoimiin. Kun tuntee omat voimansa ja on kehittynyt SUP-laudan käsittelyssä, voi rannan tuntumassa turvallisesti opetella seuraavan videolla esitetyn pelastustekniikan laudalla.

Muista kuitenkin ennen kaikkea kesän hittibiisi: H-RAP!