Avovesiuinti nyt!

posted in: artikkelit | 0

Avovesiuinti on aina kuulunut suomalaiseen kulttuuriin, emme vain välttämättä ole käyttäneet siitä kyseistä termiä. Yleisesti avovesiuinnilla tarkoitetaan allasuinnin vastakohtaa eli mihin vuodenaikaan tahansa tapahtuvaa uintia avoimessa vedessä, joka voi olla meri, järvi, lampi, joki tms. Terminä avovesiuinti kattaa hyvin monia erilaisia uinnin muotoja, esimerkiksi talviuinnin, avantouinnin, mökkiuinnin, luontouinnin sekä erilaiset harrastamisen tasot aina ammattilaisuudesta satunnaiseen pulahtamiseen mökkijärvellä.

Suomessa Jokamiehen oikeudet sallivat pulahtamisen lähes mihin tahansa veteen, mutta esimerkiksi Iso-Britanniassa voi luvallisesti uida vain 6 %:ssa maan joista. Uintikieltotaulujen maassa puhutaankin erityisestä villiuinnista (wild swimming), jossa etsitään uusia erilaisia, mielenkiintoisia ja ennen kokemattomia uintipaikkoja sekä luvallisesti että vaivihkaa, salaisestikin. Jokamiehen oikeuksien ja vesistöjen runsauden ja puhtauden johdosta Suomessa uusien uintipaikkojen ja -reittien bongaukseen on mitä parhaimmat mahdollisuudet.

Avovesiuinnin suosio on jo parin kymmenen vuoden ajan ollut hurjassa nousussa Euroopassa. Ruotsin isoin avovesiuintitapahtuma jo vuodesta 1956 lähtien järjestetty Vansbrosimningen keräsi viime vuonna lähes 15 000 osallistujaa. Suomessakin lajin suosion kasvusta on selviä merkkejä. Uusia harrastajia lajin pariin ovat tuoneet mm. triathlon ja swimrun.

Tulevana kesänä Suomessa on tarjolla ennäyksellisen paljon avovesiuintikursseja, -retkiä ja -lomia.

Avovesiuinti – NYT!