Avovesiuinnin Top 100 -tapahtumista

posted in: Paavon blogi | 0

Puolisattumalta avasin sivuston openwaterswimming.com tutustuakseni suuren maailman meininkiin avovesiuinnin saralla. Silmiini osui lista Top 100 -avovesitapahtumista. Syvempi mielenkiintoni heräsi, kun havaitsin, että listan kolmosena oli Ruotsin Vansbrosimningen. Siis läheinen jokiuinti, jota olin käsitellyt edellisessä blogissani. Tiesin Vansbron mielenkiintoiseksi tapahtumaksi ja päättelin, että listassa saattaisi olla jotain järkeäkin. Ehkä sen laatijoillakin on asiantuntemusta ja oikeaa silmää asialle.

Suomalainen näkökulma poikkeaa luonnollisesti amerikkalaisesta. Kuitenkin lista näytti antavan pohjaa erilaisten suosittujen tapahtumien vertailuun. Listalle ei ole määritelty selkeitä valintakriteerejä eikä ”paremmuusjärjestys” ole välttämättä kovin johdonmukainen.

Mukaan on päässyt uintitapahtumia joka puolelta maapalloa ja ne ovat keskenään luonteeltaan kovinkin erilaisia. Tiukoista kilpailuista suuriin massatapahtumiin ja kuuluisiin maratonuinteihin. Vesi, lämpötilat, säännöt ja koko suoritusympäristö vaihtelevat laajasti. Samoin osanottajamäärät ja uitavat matkat. Joukossa on myös viestiuinteja.

On vaikea keksiä subjektiivisempaa arviointia kuin avovesitapahtumien vertailu. Jokaisella on omat toiveensa. Kokemus, kunto ja taito vaikuttavat asiaan. Varmasti rahapussikin. Yllä olevan linkin kautta itse kukin voi selailla listaa, josta löytyy ensiarviointiin riittävät tiedot kustakin uinnista: Paikka, ajankohta, uinnin luonne, matkat, sarjat ja niin edelleen. Voi myös käydä niin, että ne oikeat tapahtumat löytyvätkin listan ulkopuolelta. Hyödyllinen tieto sekin, ettei mikään luetelluista kelpaa. Onhan muitakin.

Sadan tapahtuman analysointi on työlästä, joten yritin avata aineistoa omasta näkökulmastani. Toivottavasti seuraavasta analyysista on apua jollekin, joka ehkä suunnittelee sopivaa retkeä tai etsii mielessään olevalle tapahtumalle sopivaa suomalaista uintipaikkaa ja sen kriteerejä. Jää enemmän aikaa uimiseen.

Jakauma maittain

Alla olevasta taulukosta näkyy Top 100 -tapahtumien jakautuminen maittain. Maat ovat eri kokoisia ja lista on tehty Yhdysvalloissa. Se näkyy tuloksessa. Irlannit olen vastoin parempaa tietoani niputtanut yhteen ja joissakin tapahtumissa on järjestäminen tai uintireittikin jaettu kahden maan kesken. Hongkong on omana maanaan.

Christiansborgin ympäriuinti Tanskassa. (Kuvakaappaus reittikarttasivulta.)
Christiansborgin ympäriuinti Tanskassa. (Kuvakaappaus reittikarttasivulta.)

Uintitapahtumien lukumäärät maittain (Top 100)

USA, 16
Alankomaat, 8
Englanti, 7
Australia, 6
Argentiina, 4
Irlanti, 4
Kreikka, 4
Hongkong, 3
Kanada, 3
Meksiko, 3
Arabiemiraatit, 2
Belgia, 2
Brasilia, 2
Bulgaria, 2
Espanja, 2
Etelä-Afrikka, 2
Fidzi, 2
Italia, 2
Japani, 2
Taiwan, 2
Uusi-Seelanti, 2
Venäjä, 2
1 kpl: Bermuda, Caymansaaret, Hawaiji, Indonesia, Israel,
Kiina,  Kroatia, Makedonia, MaltaPortugali, Ruotsi, Serbia,
Sveitsi, Tanska, Trinidad ja Tobago, Turkki, Unkari, Vanuatu

———————
Yhteensä 100

Suomalaisittain mielenkiintoisia

Seuraavaan listaan olen omien omituisten kriteerieni pohjalta valinnut mielenkiintoisia tapahtumia (23 kpl) noiden 100:n joukosta. Kolme ensimmäistä ovat pitkän historian omaavia ja maailmankuuluja. Korostetut uinnit ovat sellaisia, joihin on suomalaista kosketuspintaa aivan viime ajoiltakin. Niistä löytyy tietoa useistakin lähteistä.

Joukossa on myös uinteja, joiden nimissä jokin houkuttelee: Pier-to-Pub, Christmas Morning ja paikka Alaska esimerkiksi. Osassa kirjoitusasu on haastava ja nimen lausuminen tuntuu mahdottomalta. Kaikkia heittomerkkejä en edes saanut paikalleen.

Pohjoiskanaalin viestiuinti Irlannista Skotlantiin ja takaisin heinäkuussa 2015. Elina Mäkinen ui veneeseen vaihtoon ja Henri Kaarma jatkaa viestiä. Kuva: Jacqueline McCelland
Pohjoiskanaalin viestiuinti Irlannista Skotlantiin ja takaisin heinäkuussa 2015. Elina Mäkinen ui veneeseen vaihtoon ja Henri Kaarma jatkaa viestiä. Kuva: Jacqueline McCelland

Monet kohteet ovat eurooppalaisia, ja siten kohtuudella saavutettavia. Tai kyseisiin maihin voi eksyä muutenkin kuin uintisyistä. Erityisen mielenkiintoisilta tuntuvat hollantilaiset (65, 67-70) ja belgialaiset (85, 86) tapahtumat. Niissä on monipuoliset kilpasarjat ja erityisesti niissä pistää silmään myös rintauinnin huomioiminen erikseen. Alankomaat on myös todellinen liikuntaretkeilyn esimerkkimaa. Luistelu, pyöräily ja uinti kaikki käyvät.

 1. Sun Moon Lake, Taiwan
 2. Midmar Mile, Etelä-Afrikka
 3. Vansbrosimningen, Ruotsi
 4. See of Galilee Swim, Israel
 5. Lorne Pier-to-Pub Swim, Australia
 6. English Channel, Englanti
 7. Round Christiansborg Swim, Tanska
 8. Setubal Bay, Portugali
 9. Galata-Varna Swimming Marathon, Bulgaria
 10. Cook Strait, Uusi-Seelanti
 11. Irish (North)Channel, Irlanti-Skotlanti
 12. Pennock Island Challenge, USA / Alaska
 13. Peter Pan Cup Christmas Morning Handicap Swim, Englanti
  Tuomas Kaarion reitti Cookinsalmen uinnissa Uudessa-Seelannissa 25.2.2014.
  Tuomas Kaarion reitti Cookinsalmen uinnissa Uudessa-Seelannissa 25.2.2014.
 14. Lange Afstandzwemwedstrijd Sluis. Alankomaat
 15. Lektocht, Alankomaat
 16. Lange Afstand NW Overijssel, Alankomaat
 17. Ter rede van Hoorn, Alankomaat
 18. Zeezwemtocht Harlingen, Alankomaat
 19. Balaton Atuszas, Unkari
 20. Internationale Open Water Wedstrijden Willebroek, Belgia
 21. Damme-Brugge Open Water Swim, Belgia
 22. Vibes & Scribes Lee Swim, Irlanti
 23. Liffey Swim, Irlanti

Kannattaa selailla näitä uinteja. Ja muitakin. Valinnanvaraa on. Itse aion etsiskellä suomalaista uintireittiä, järjestelyorganisaatiota ja kriteerejä, joilla voitaisiin saada oma tapahtuma Top 100 listalle. Tai ainakin sinne päin. Ehkä siitä syntyy seuraavan blogin aihe.

Talvi on taas tulossa. Silloin eräät uivat avannoissa. Jopa kilpaa. Mitäpä tuohon sanoisi?

PS. Lue lisää Elina uinnista Suomen Ladun Talviuinnin Facebook-sivun muistiinpanosta sekä Talviuimari 2015 -lehdestä.
Tuomaksen uinnista Cookinsalmessa Uimalla yli -sivustolta.

 

Paavo Voltti
Follow Paavo Voltti:

Sain mielenkiintoisen haasteen kirjoitella blogia avovesiuinnista. Kaikkeen sitä joutuukin. Tai pääsee. Pohdin hetken ja arvioin ”eväitäni”. Olen kirjoittanut ja uinut suunnilleen yhtä kauan, lähes 70 vuotta. Uinut lyhyissä ja pitemmissäkin pätkissä, joskus kovempaa, nykyisin hiljempaa. Kaikenlaisissa vesissä. Kilpauimarina kuuluin ”kestävien” joukkoon. Meitä Antti Kasvion isoisä Taisto luonnehti lausahduksella: ”Kestää kauan uida altaanmitta”. Olen liikkeenjohdon konsultin ja ammattikorkeakoulun opettajan töistä eläköitynyt ikuinen urheilija. Helsingin Uimareita edustin uinnissa SM-mitalitasolla. Muutama Masters-mestaruus on tullut hankittua kauan sitten. Olen toiminut myös valmentajana ja varapuheenjohtajana. Olen HU:n kunniajäsen. Olen aina ollut kiinnostunut avovesiuinnista, nimenomaan luomulajina. Toivon voivani vaikuttaa lajin menestymiseen tässä puhtaiden vesien maassamme. Näkökulmani aiheeseen on mahdollisimman laaja.