Puolisattumalta avasin sivuston openwaterswimming.com tutustuakseni suuren maailman meininkiin avovesiuinnin saralla. Silmiini osui lista Top 100 -avovesitapahtumista. Syvempi mielenkiintoni heräsi, kun havaitsin, että listan kolmosena oli Ruotsin Vansbrosimningen. Siis läheinen jokiuinti, jota olin käsitellyt edellisessä blogissani. Tiesin Vansbron mielenkiintoiseksi tapahtumaksi ja päättelin, että listassa saattaisi olla jotain järkeäkin. Ehkä sen laatijoillakin on asiantuntemusta ja oikeaa silmää asialle.
Suomalainen näkökulma poikkeaa luonnollisesti amerikkalaisesta. Kuitenkin lista näytti antavan pohjaa erilaisten suosittujen tapahtumien vertailuun. Listalle ei ole määritelty selkeitä valintakriteerejä eikä ”paremmuusjärjestys” ole välttämättä kovin johdonmukainen.
Mukaan on päässyt uintitapahtumia joka puolelta maapalloa ja ne ovat keskenään luonteeltaan kovinkin erilaisia. Tiukoista kilpailuista suuriin massatapahtumiin ja kuuluisiin maratonuinteihin. Vesi, lämpötilat, säännöt ja koko suoritusympäristö vaihtelevat laajasti. Samoin osanottajamäärät ja uitavat matkat. Joukossa on myös viestiuinteja.
On vaikea keksiä subjektiivisempaa arviointia kuin avovesitapahtumien vertailu. Jokaisella on omat toiveensa. Kokemus, kunto ja taito vaikuttavat asiaan. Varmasti rahapussikin. Yllä olevan linkin kautta itse kukin voi selailla listaa, josta löytyy ensiarviointiin riittävät tiedot kustakin uinnista: Paikka, ajankohta, uinnin luonne, matkat, sarjat ja niin edelleen. Voi myös käydä niin, että ne oikeat tapahtumat löytyvätkin listan ulkopuolelta. Hyödyllinen tieto sekin, ettei mikään luetelluista kelpaa. Onhan muitakin.
Sadan tapahtuman analysointi on työlästä, joten yritin avata aineistoa omasta näkökulmastani. Toivottavasti seuraavasta analyysista on apua jollekin, joka ehkä suunnittelee sopivaa retkeä tai etsii mielessään olevalle tapahtumalle sopivaa suomalaista uintipaikkaa ja sen kriteerejä. Jää enemmän aikaa uimiseen.
Jakauma maittain
Alla olevasta taulukosta näkyy Top 100 -tapahtumien jakautuminen maittain. Maat ovat eri kokoisia ja lista on tehty Yhdysvalloissa. Se näkyy tuloksessa. Irlannit olen vastoin parempaa tietoani niputtanut yhteen ja joissakin tapahtumissa on järjestäminen tai uintireittikin jaettu kahden maan kesken. Hongkong on omana maanaan.

Uintitapahtumien lukumäärät maittain (Top 100)
USA, 16
Alankomaat, 8
Englanti, 7
Australia, 6
Argentiina, 4
Irlanti, 4
Kreikka, 4
Hongkong, 3
Kanada, 3
Meksiko, 3
Arabiemiraatit, 2
Belgia, 2
Brasilia, 2
Bulgaria, 2
Espanja, 2
Etelä-Afrikka, 2
Fidzi, 2
Italia, 2
Japani, 2
Taiwan, 2
Uusi-Seelanti, 2
Venäjä, 2
1 kpl: Bermuda, Caymansaaret, Hawaiji, Indonesia, Israel,
Kiina, Kroatia, Makedonia, MaltaPortugali, Ruotsi, Serbia,
Sveitsi, Tanska, Trinidad ja Tobago, Turkki, Unkari, Vanuatu
———————
Yhteensä 100
Suomalaisittain mielenkiintoisia
Seuraavaan listaan olen omien omituisten kriteerieni pohjalta valinnut mielenkiintoisia tapahtumia (23 kpl) noiden 100:n joukosta. Kolme ensimmäistä ovat pitkän historian omaavia ja maailmankuuluja. Korostetut uinnit ovat sellaisia, joihin on suomalaista kosketuspintaa aivan viime ajoiltakin. Niistä löytyy tietoa useistakin lähteistä.
Joukossa on myös uinteja, joiden nimissä jokin houkuttelee: Pier-to-Pub, Christmas Morning ja paikka Alaska esimerkiksi. Osassa kirjoitusasu on haastava ja nimen lausuminen tuntuu mahdottomalta. Kaikkia heittomerkkejä en edes saanut paikalleen.

Monet kohteet ovat eurooppalaisia, ja siten kohtuudella saavutettavia. Tai kyseisiin maihin voi eksyä muutenkin kuin uintisyistä. Erityisen mielenkiintoisilta tuntuvat hollantilaiset (65, 67-70) ja belgialaiset (85, 86) tapahtumat. Niissä on monipuoliset kilpasarjat ja erityisesti niissä pistää silmään myös rintauinnin huomioiminen erikseen. Alankomaat on myös todellinen liikuntaretkeilyn esimerkkimaa. Luistelu, pyöräily ja uinti kaikki käyvät.
- Sun Moon Lake, Taiwan
- Midmar Mile, Etelä-Afrikka
- Vansbrosimningen, Ruotsi
- See of Galilee Swim, Israel
- Lorne Pier-to-Pub Swim, Australia
- English Channel, Englanti
- Round Christiansborg Swim, Tanska
- Setubal Bay, Portugali
- Galata-Varna Swimming Marathon, Bulgaria
- Cook Strait, Uusi-Seelanti
- Irish (North)Channel, Irlanti-Skotlanti
- Pennock Island Challenge, USA / Alaska
- Peter Pan Cup Christmas Morning Handicap Swim, Englanti
Tuomas Kaarion reitti Cookinsalmen uinnissa Uudessa-Seelannissa 25.2.2014. - Lange Afstandzwemwedstrijd Sluis. Alankomaat
- Lektocht, Alankomaat
- Lange Afstand NW Overijssel, Alankomaat
- Ter rede van Hoorn, Alankomaat
- Zeezwemtocht Harlingen, Alankomaat
- Balaton Atuszas, Unkari
- Internationale Open Water Wedstrijden Willebroek, Belgia
- Damme-Brugge Open Water Swim, Belgia
- Vibes & Scribes Lee Swim, Irlanti
- Liffey Swim, Irlanti
Kannattaa selailla näitä uinteja. Ja muitakin. Valinnanvaraa on. Itse aion etsiskellä suomalaista uintireittiä, järjestelyorganisaatiota ja kriteerejä, joilla voitaisiin saada oma tapahtuma Top 100 listalle. Tai ainakin sinne päin. Ehkä siitä syntyy seuraavan blogin aihe.
Talvi on taas tulossa. Silloin eräät uivat avannoissa. Jopa kilpaa. Mitäpä tuohon sanoisi?
PS. Lue lisää Elina uinnista Suomen Ladun Talviuinnin Facebook-sivun muistiinpanosta sekä Talviuimari 2015 -lehdestä.
Tuomaksen uinnista Cookinsalmessa Uimalla yli -sivustolta.